Boswell‑Bèta

Aansluitprogramma's voor het hoger onderwijs

James Boswell Cursus | Scheikunde (HAVO)

Scheikunde les

Inhoud cursus

Voor veel studierichtingen is scheikunde onderdeel van de toelatingseisen. Heb je dit vak niet of onvoldoende gehad, dan is het prettig om je via een cursus goed voor te bereiden op het examen. Onze James Boswell scheikundecursussen zijn bedoeld voor toekomstige studenten aan het hbo die scheikunde nodig hebben voor hun vervolgopleiding.

Deelnemers van deze havo-cursus scheikunde zijn bijvoorbeeld toekomstige studenten met een mbo-vooropleiding of met havo E&M-profiel die de opleiding tot verloskundige, operatieassistent, biologisch of chemisch analist willen volgen.

Boswell‑Bèta biedt je:

 • Veel contacturen
 • Enthousiaste en ervaren docenten
 • Extra begeleiding tijdens het Studielab
 • Extra begeleiding door studentassistenten vanuit de Universiteit Utrecht
 • Een prettig en goed bereikbaar gebouw op Utrecht Science Park
 • Meer dan 50 jaar ervaring met deze cursussen en examens

Deze James Boswell cursus bevat dezelfde lesstof als op de middelbare school en bereidt je voor op het havo examen scheikunde.

Cursussen

Deze cursus wordt aangeboden in combinatie met de vwo-cursussen:

 • Jaarcursus: deze cursussen lopen van september tot en met april en oktober tot en met april . Er zijn een of twee bijeenkomsten per week van in totaal drie tot zes contacturen. De bijeenkomsten zijn overdag.
 • Najaarscursus: deze loopt van eind augustus tot en met november. Er zijn drie bijeenkomsten per week van in totaal twaalf contacturen. De bijeenkomsten zijn op twee avonden en op een zaterdag-dagdeel.
 • Voorjaarscursus: deze loopt van januari tot en met mei. Er zijn drie bijeenkomsten per week van in totaal twaalf contacturen. De bijeenkomsten zijn op twee avonden en op enkele zaterdagen.
 • Zomercursus: deze begint direct na de school-eindexamens en loopt door tot eind juli. Dit is de meest intensieve variant van de cursus met vijf bijeenkomsten van vier uur per week (twintig contacturen).

Voor elk contactuur moet je rekening houden met ongeveer een uur aan zelfstudie (oefenopgaven en voorbereiding).

Onderaan deze pagina staan de cursusdata en de inschrijfmogelijkheden.

Vereiste voorkennis

 • Onderbouw Scheikunde (NASK) of een mbo-opleiding in een natuur-richting.
 • Wiskundige basisvaardigheden

Twijfel je of je voorkennis voldoende is, neem dan contact op met ons docententeam. Vermeld hierbij je naam, je vooropleiding/profiel en de voorkennis die je in huis hebt.

Werkvormen & studie-uren

Werkvormen

De docent legt de lesstof klassikaal uit, waarna je onder begeleiding opgaven maakt.

Voor extra begeleiding ben je welkom op de Studielab-bijeenkomsten. In de zomer is er elke dag Studielab.

Studielab

Naast de lessen is er het Studielab. Je kunt dan op het instituut je huiswerk komen maken en vragen stellen. Er is altijd minimaal één docent aanwezig om je te helpen. Bijvoorbeeld door de theorie nog eens uit te leggen, je een tip te geven of een som samen met jou uit te werken.

Studie-uren

135 contacturen en ca. 135 uren zelfstudie.

Inspanningsverplichting cursist

Actieve deelname aan de lessen en het maken van het bijbehorende huiswerk.

Materiaal

 • James Boswell Syllabus Scheikunde, deze ontvang je aan het begin van de cursus.
 • BINAS-boekje, uitg. Wolters-Noordhoff, Groningen, 7de druk
  • N.B. de 6de druk is ook nog toegestaan
 • Rekenmachine met logaritmische functies. Een grafische rekenmachine is niet toegestaan.

Examen

Je sluit de cursus af met het James Boswell examen. Het examenrooster kun je hier vinden. Je staat automatisch ingeschreven voor het examen dat direct volgt op de cursus. Doe je op een ander moment examen, of moet je een herkansing afleggen: schrijf je dan apart in voor dit examen op de examenpagina.

Voor de meeste studierichtingen is het niet nodig een ander examen dan het James Boswell examen af te leggen. Maar voor met name technische hbo-opleidingen is een staatsexamen vereist.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende examens. Vraag bij twijfel altijd bij je vervolgopleiding welk examen je moet afleggen.

Vragen

Heb je na het lezen van de cursusbeschrijving nog vragen over de inhoud van en toelating tot de cursus, bijvoorbeeld omdat je een afwijkende vooropleiding hebt, dan kun je het beste contact opnemen met het docententeam. Vermeld hierbij je naam, je vooropleiding/profiel, je voorkennis en de precieze vraag die je hebt.

Cursussen
Er zijn (nog) geen data bekend.
Copyright © 2012 – 2024 Boswell‑Bèta / Zélide, KvK 53132343